Na 30. SFF-u potpisan dokument o pristupanju BiH pilot programu Vijeća Europe za koprodukciju serija

Potpisivanje dokumenta o pristupanju pilot programu Vijeća Evrope, koji implementira Eurimages, za koprodukciju evropskih dramskih serija značajan je iskorak za bosanskohercegovačku kinematografiju.

„Siguran sam da će ovo što smo zajednički započeli stvoriti pretpostavke da kreativnim ljudima Bosne i Hercegovine omogući da lakše dođu do sredstava. To će im omogućiti ne samo lakši pristup tržištu, već i mogućnost da svoje znanje i talent iskoriste na odgovarajući način“, izjavio je Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ujedno istaknuvši da je Federacija ove godine za film izdvojila 4,7 miliona KM.

„BH Telecom je u posljednje tri godine investirao i investirat će 30 miliona KM u bh. kinematografiju. Plodove toga rada vidjeli smo ovih dana, kada su televizijske serije snimljene uz BH Content Lab ovjenčane brojnim nagradama. No, da bi imali održivo finansiranje serija, potrebno je napraviti ovaj sljedeći korak kojim Bosna i Hercegovina dobiva pristup evropskim fondovima“, izjavio je Amel Kovačević, v.d. generalni direktor BH Telecoma, dodavši da je u fondu BH Content Laba ostalo još 5,6 miliona KM i 8 projekata koji su u mogućnosti prijaviti se na javni poziv Vijeća Evrope na Pilot program za koprodukcije serija.

Do sada su završena dva ciklusa javnog poziva za nezavisne producente, pri čemu je podržano 17 evropskih međunarodnih koprodukcija serija, za koje je izdvojeno 6,5 miliona eura. Producenti iz Bosne i Hercegovine sada će biti u mogućnosti pristupiti novim pozivima.

Potpisani ugovor neće samo producentima iz Bosne i Hercegovine otvoriti mogućnost dodatnog finansiranja, već i olakšano povezivanje s producentima iz ostalih država članica ovoga pilot programa.

Pilot program za koprodukciju serija Vijeća Evrope omogućava dodatnu podršku namijenjenu za pomoć u financiranju koprodukcija između nezavisnih producenata TV serija, koje su u završnoj fazi. Podrška iznosi 250.000 eura ili 500.000 eura po podržanom projektu, a predviđena je za serije s maksimalno 10 epizoda. Pilot program za koprodukcije serija, Vijeće Evrope uvelo je 2023. godine s ciljem osnaživanja nezavisnih producenata i poticanja stvaranja novih audiovizuelnih djela. Eurimages upravlja programom, koji se finansira putem dobrovoljnih doprinosa institucija iz zemalja članica. Trenutno program podržava 16 institucija iz 15 zemalja članica (Belgija, Hrvatska, Estonija, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija).

Produkcija televizijskih serija u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina u izrazitom porastu, za što je najviše zaslužan program BH Content Lab BH Telecoma.