VoLTE – usluga za superioran kvalitet govorne komunikacije putem 4G mreže i brojne nove komunikacijske mogućnosti!

VoLTE (Voice over LTE) je usluga koja korisnicima mobilne mreže omogućava korištenje govorne usluge putem 4G mreže. Usluga pruža superioran kvalitet govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Pored toga, omogućeno je značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (ViLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge. Takođe, korištenje VoLTE štedi bateriju mobilnog uređaja što je veoma značajno za korisnike koji često telefoniraju.

Usluga je omogućena privatnim i poslovnim korisnicima postpaid tarifnih paketa sa uključenom govornom telefonskom uslugom. Za korištenje VoLTE usluge potrebno je da korisnik posjeduje mobilni telefon koji ima VoLTE funkcionalnost i koji je certificiran za korištenje u mreži BH Telecoma. Lista certificiranih mobilnih telefona je dostupna na web stranici www.bhtelecom.ba.

VoLTE usluga trenutno se aktivira na zahtjev korisnika a počevši od 01.10.2024. godine BH Telecom će započeti sa aktivacijom usluge svim korisnicima koji posjeduju telefon certificiran za korištenje VoLTE u mreži BH Telecoma, uz uslov da ne koriste neki od servisa koji nisu kompatibilni sa VoLTE uslugom:

  • Twin SIM
  • CS Data usluga
  • CS Fax usluga
  • Korporativni Ringback Tone
  • Zabrana paketskog prijenosa podataka (mobilnog interneta).

Nakon izvršene aktivacije, korisnik prima SMS poruku o uspješnoj aktivaciji VoLTE usluge te je potrebno ažurirati softver na telefonu kako bi imali najnoviju verziju firmware-a koja omogućava korištenje VoLTE u mreži BH Telecoma.

 

Cijene korištenja usluge:

Aktivacija VoLTE usluge se ne naplaćuje. Korisnici mogu na zahtjev besplatno deaktivirati uslugu putem Kontakt centra ili na prodajnom mjestu BH Telecoma.

Ostvareni govorni/video pozivi putem VoLTE obračunavaju se na isti način kao i standardni govorni pozivi ostvareni putem 2G/3G mreže, uz istu cijenu minute i istu obračunsku jedinicu koja važi za dati tarifni paket. Ostvareni paketski saobraćaj tokom obavljanja poziva se ne obračunava posebno, niti se umanjuje količina saobraćaja uključena u tarifni paket.