JAVNI KONKURS za izbor i imenovanje generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo

I Kratak opis poslova

  1. Organizuje rad i rukovodi poslovanjem, zastupa i predstavlja Društvo i odgovara za zakonitost poslovanja.
  2. Učestvuje u upravljanju Društvom u cjelini, uključujući planiranje, usmjeravanje i praćenje poslovanja i razvoj Društva i zavisnih društava.
  3. Rukovodi radom Uprave Društva i potpisuje akte koje donosi Uprava Društva.
  4. Donosi pojedinačne akte u skladu sa općim aktima Društva.
  5. Formira stručno konsultantska tijela za pojedina pitanja, kao i radna tijela (komisije, ekspertne grupe, projektne, radne i druge pojedine ekspertne timove i slično).
  6. Predlaže osnove poslovne politike.
  7. Predlaže i preduzima mjere, izdaje naloge i uputstva kojima se osigurava funkcionisanje, sigurnost i tehnološko jedinstvo telekomunikacionog sistema.
  8. Vrši usklađivanje i usmjerenje rada članova Uprave Društva i ovlaštenih lica podružnica Društva, savjetnika Generalnog direktora i rukovodilaca organizacionih jedinica radi izvršenja zajedničkih funkcija Društva.
  9. Zaključuje ugovore u ime i za račun Društva, u skladu sa zakonom i Statutom.
  10. U obavljanju svoje funkcije, može prema potrebi i kontinuirano, zakazati i rukovoditi zajedničkim sastankom (Kolegij) članova Uprave Društva, te po potrebi i pozivu članova Uprave Društva i rukovodilaca organizacionih jedinica, koji obavljaju poslove za potrebe zajedničkih funkcija (sastanak rukovodstva svih nivoa).
  11. Obavlja i druge poslove i funkcije koje su mu zakonom, Statutom, odnosno općim i pojedinačnim aktima stavljene u nadležnosti.

 

II Opći uslovi

  • da je državljanin Bosne i Hercegovine i da ima prebivalište u Bosni i Hercegovini,
  • da nije lice osuđivano za krivično djelo i za prekršaj nespojiv sa dužnošću generalnog direktora, pet godina od dana pravomoćnosti presude, isključujući vrijeme zatvorske kazne,
  • da nije lice kojem je presudom suda zabranjeno obavljanje aktivnosti u nadležnosti generalnog direktora,
  • da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik izabranim zvaničnicima i nosiocima izvršnih funkcija u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 13/02, 16/02, 14/03, 12/04, 63/08, 18/12, 87/13 i 41/16) i Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine F BiH“, broj 70/08),
  • da nema smetnji u smislu člana 252. Zakona o privrednim društvima („Sl.nov. FBiH“, br. 81/15, 75/21),
  • da ne vrši funkciju u političkoj stranci,
  • da ima opštu zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova generalnog direktora
  • da ne postoje druge zakonske smetnje za obavljanje poslova na poziciji na koju se kandiduje.

 

III Posebni uslovi

  • VSS (VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje prvog ili drugog ciklusa studija stečeno po Bolonjskom sistemu studiranja sa najmanje 240 ECTS bodova u istoj struci), završen tehnički fakultet, ekonomski ili pravni fakultet,
  • najmanje 3 (tri) godine radnog iskustva na rukovodnim poslovima nakon sticanja visoke stručne spreme,
  • menadžerska znanja i iskustva, posjedovanje organizacionih sposobnosti i sposobnosti za timski rad koja najbolje odgovaraju za izvršenje operativnih i poslovnih potreba Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo,
  • Program rada za mandatni period.

 

IV Obavezna dokumentacija

Uz prijavu na Javni konkurs, potrebno je priložiti sljedeće dokumente (original ili ovjerenu fotokopiju):

  1. prijavu na javni konkurs, sa biografijom koja sadrži adresu stanovanja, kontakt telefon i e-mail adresu,
  2. uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci od dana izdavanja od strane nadležnog organa),
  3. obavještenje nadležnog MUP-a o evidenciji prebivališta – boravišta (CIPS-ova prijava ne starija od tri mjeseca),
  4. potvrda/uvjerenje poslodavca kojom se dokazuje dužina radnog iskustva na rukovodnim poslovima, nakon sticanja visoke stručne spreme u trajanju od najmanje 3 godine, koje obavezno treba da sadrže: naziv rukovodne pozicije, period obavljanja poslova, stepen stručne spreme.
  5. dokaz da nije osuđivan za krivično djelo i prekršaj nespojiv sa dužnošću generalnog direktora, pet godina od dana pravomoćnosti presude, isključujući vrijeme zatvorske kazne, i to: uvjerenje izdato od strane nadležne policijske uprave (ne starije od šest mjeseci) i uvjerenje nadležnog suda – odjeljenje za prekršaje (ne starije od šest mjeseci).
  6. dokaz da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak i to: uvjerenje izdato od strane nadležnog suda (ne starije od šest mjeseci).
  7. izjavu da nije lice kojem je presudom suda zabranjeno obavljanje aktivnosti u nadležnosti generalnog direktora, ovjerenu kod nadležnog organa,
  8. izjavu da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik izabranim zvaničnicima i nosiocima izvršnih funkcija u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 13/02, 16/02, 14/03, 12/04, 63/08, 18/12, 87/13 i 41/16) i Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine F BiH“, broj 70/08), ovjerenu kod nadležnog organa,
  9. izjavu da nema smetnji u smislu Zakona o privrednim društvima („Sl.nov. FBiH“, br. 81/15, 75/21), ovjerenu kod nadležnog organa,
  10. izjavu da ne vrši funkciju u političkoj stranci, ovjerenu kod nadležnog organa,
  11. diplomu/diplome o sticanju tražene stručne spreme,
  12. dodatak diplomi/diplomama (za kandidate koji su završili studij po Bolonjskom sistemu studiranja),
  13. Program rada za mandatni period,
  14. Certifikat o završenom stručnom usavršavanju koje organizuje Privredna – Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Uredbom o usavršavanju predsjednika i članova nadzornog odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala („Sl.nov.FBiH“, br. 71/09, 33/10, 23/11, 83/11, 2/13, 80/13, 45/15, 60/16, 88/17 i 19/22), odnosno ukoliko ne posjeduje certifikat, kandidat je dužan dostaviti ovjerenu izjavu kojom se obavezuje da će u roku od šest mjeseci proći stručno usavršavanje i steći certifikat o završenom usavršavanju, odnosno dostaviti važeće uvjerenje o svom statusu kao kandidatu u postupku usavršavanja iz člana 7a. Uredbe.

 

V NAPOMENE

  1. Kandidati koji su završili I ciklus studija u trajanju od šest semestara po Bolonjskom sistemu studiranja i stekli 180 ECTS bodova, dužni su dostaviti diplome i dodatak diplomama I i II ciklusa studija u istoj struci.
  2. Kandidati koji su u toku trajanja I ciklusa studija po Bolonjskom sistemu studiranja stekli najmanje 240 ECTS bodova, dužni su dostaviti samo diplomu i dodatak diplomi za I ciklus studija.
  3. Kandidati koji dostavljaju diplome strane visokoškolske ustanove dužni su u originalu ili ovjerenoj kopiji dostaviti i akt nadležnog organa u Bosni i Hercegovini o nostrifikaciji diplome u skladu sa propisima o visokoškolskom obrazovanju.
  4. Prijava kandidata koja ne bude sadržavala sve dokaze zahtijevane ovim Javnim konkursom odbacit će se kao nepotpuna.
  5. Neblagovremene, nepotpune i neuredne prijave/izjave neće se uzeti u razmatranje.
  6. Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo će lične podatke kandidata dostavljene u prijavi i prijavnoj dokumentaciji obrađivati u svrhu provođenja ove konkursne procedure. Obrada ličnih podataka obuhvata pravo Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo da traži podatke iz službenih evidencija nadležnih državnih organa.
  7. Kandidati će biti pismeno i putem e-maila obaviješteni o ishodu Javnog konkursa, a priložena dokumentacija neće se vraćati.

 

VI Postupak izbora kandidata:

  1. Sa kandidatima čija prijava bude blagovremena, uredna i potpuna, Komisija će obaviti intervju.
  2. Program rada za mandatni period kandidat će prezentirati prilikom intervjua.
  3. Komunikacija između kandidata i Komisije će se odvijati pismenim i elektronskim putem (komunikacijom putem označene e-mail adrese u prijavi kandidata).
  4. Odluku o imenovanju generalnog direktora donosi Nadzorni odbor Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, na prijedlog Komisije za provođenje postupka izbora generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, uz dobijenu prethodnu saglasnost za imenovanje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII Posebne napomene za izabranog kandidata:

  1. Izabrani kandidat dužan je prije imenovanja dati pismenu izjavu o prihvatanju kandidature, isključenju konkurencije, u skladu sa Statutom Društva i o vrijednosnim papirima Društva koje posjeduje.
  2. Izabrani kandidat dužan je po pozivu Društva, odmah, a najkasnije u roku od 5 (pet) dana od poziva, dostaviti ljekarsko uvjerenje kao dokaz da njegovo zdravstveno stanje i psihofizičke sposobnosti odgovaraju svim uslovima za obavljanje poslova generalnog direktora (koje ne može biti starije od 3 (tri) mjeseca).
  3. Izabrani kandidat će se imenovati na mandatni period u trajanju od 4 (četiri) godine.

 

VIII Način prijave

Javni konkurs za podnošenje prijava ostaje otvoren 14 (četrnaest) dana od dana objavljivanja u jednom dnevnom listu na području Federacije Bosne i Hercegovine i web stranici Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo (www.bhtelecom.ba). Rok za predaju prijava počinje teći od dana posljednje objave. Prijave sa svim traženim dokumentima u zatvorenoj koverti mogu se dostaviti lično ili putem pošte preporučeno sa naznakom:

”Prijava na javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora – ne otvarati”,

na sljedeću adresu:

DIONIČKO DRUŠTVO BH TELECOM SARAJEVO
Izvršna direkcija za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima
ulica Franca Lehara broj 7
71000 Sarajevo

 

„Javni konkurs je objavljen dana 17.05.2024. godine u dnevnim novinama „Oslobođenje“ i web stranici Društva i ostaje otvoren 14 (četrnaest) dana od objave.“