JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za poslovnu saradnju na zajedničkoj pripremi, apliciranju, upravljanju i implementaciji projekata za dostupne programe Evropske unije

Predmet javnog poziva

BH Telecom d.d. Sarajevo poziva pravna lica da iskažu svoj interes za poslovnu saradnju sa BH Telecomom dostavljanjem pisma namjere za zajedničku pripremu, apliciranje, upravljanje i implementaciju projekata za dostupne programe Evropske unije uz prilagođenu obuku BH Telecomu za uspješno apliciranje, te razmjenu informacija u vezi sa programima Evropske unije koji su na raspolaganju subjektima iz Bosne i Hercegovine uz obezbjeđenje saradnje sa drugim organizacijama i uspostavljanje ekosistema koji omogućava pozitivan ishod uspješne aplikacije na EU pozive.

Ciljevi poziva su:

1. Pronaći stručnog i iskusnog partnera u oblasti koji će doprinijeti kvaliteti i uspješnosti projektnih prijedloga.

2. Osigurati saradnju s organizacijama koje strateški obezbjeđuju BH Telecomu uspješnu realizaciju projekata kroz pomoć u pisanju, apliciranju, upravljanju, te implementaciji EU projekata, kao i u implementaciji sličnih aktivnosti.

Pismo namjere treba da sadrži:

1. Osnovne podatke o kompaniji

Kratak opis pravnog lica (misija, ciljevi, prethodni projekti)

2. Prijedlog obuke/edukacije sa silabusom prilagođenim BH Telecomu za pripremu, apliciranje i upravljanje projektima koji se finansiraju iz fondova EU. Za obuku specificirati trajanje obuke (broj sati), cijenu (neograničen broj učesnika/cijena po učesniku), te druge relevantne informacije.

3. Specifikaciju kapaciteta koji će omogućiti pravovremeno apliciranje na EU fondove, uključujući resurse i tim koji će raditi zajedno sa timom BH Telecoma na pripremi, apliciranju, upravljanju te implementaciji projekata.

(U ovom dijelu potrebno je dostaviti biografije članova koji će raditi sa timom BH Telecoma)

4. Prijedlog saradnje za zajedničku pripremu i apliciranje projekata za dostupne programe Evropske unije uključujući aktivnosti razrade projektne ideje, uspostavljanja međunarodnih i domaćih partnerstava, pisanje projektnih prijedloga, kao i sve neophodne aktivnosti za uspješnu pripremu projektnog prijedloga, a što će se regulisati posebnim internim i eksternim aktima u zavisnosti od zahtjeva programa i projekata. Za ove aktivnosti specificirati cijenu usluge i druge relevantne informacije.

5. Prijedlog saradnje za zajedničko upravljanje i implementaciju projekata Evropske unije koji budu odobreni za finansiranje što podrazumijeva realizaciju svih aktivnosti iz projektnog prijedloga, realizaciju odobrenog budžeta u skladu sa procedurama EU, kao i redovno izvještavanje, a što će se regulisati posebnim ugovorima. Za ove aktivnosti specificirati cijenu usluge i druge relevantne informacije.

6. Spremnost ponuđača za redovnu razmjenu prijedloga o mogućim EU pozivima na koje BH Telecom može aplicirati u cilju uvida u sve relevantne prilike.

7. Spremnost ponuđača za obezbjeđivanje saradnje sa drugim organizacijama i uspostavljanje ekosistema koji omogućava pozitivan ishod uspješne aplikacije na EU pozive i druge relevantne aktivnosti.

8. Izjavu kojom se potvrđuje tačnost i spremnost da ponuđač može ispoštovati sve gore navedene kriterije.

Pismo namjere treba da bude originalno, na memorandumu pravnog lica, ovjereno pečatom i potpisano od strane ovlaštene osobe.

Obavezno je ispunjenje sljedećih uslova sa odgovarajućim dokazima:

1. Ponuđač treba imati:

a) minimalno 10 godina iskustva u implementaciji EU projekata i

b) implementirano minimalno 10 projekata finansiranih iz najmanje 5 različitih EU programa/fondova

(Dokaz: Referens lista implementiranih projekata koja sadrži naziv projekta, period implementacije projekta, ukupan budžet projekta, program/fond iz kojeg je projekat sufinansiran i minimalno 10 kopija ugovora/partnerskih sporazuma)

2. Da je ponuđač registrovan za pružanje usluga obrazovanja odraslih

(Dokaz: Ovjerena kopija rješenja o registraciji za djelatnost obrazovanja odraslih)

3. Da ima registrovan program edukacije za pripremu, apliciranje i upravljanje EU projektima u skladu sa važećim zakonskim propisima

(Dokaz: Ovjerena kopija rješenja o registraciji programa kod nadležnog organa)

4. Održano najmanje 5 edukacija za institucije, ustanove, javna preduzeća, organizacije, mala i srednja preduzeća, udruženja itd. iz oblasti pripreme, apliciranja i upravljanja EU projektima u saradnji sa domaćim i stranim finansijerima

(Dokaz: Referens lista institucija, ustanova, javnih preduzeća, organizacija, malih i srednjih preduzeća, udruženja itd. koje su sudjelovale na edukacijama, kao i kopije minimalno 5 ugovora/sporazuma za provedene edukacije)

5. Članstvo u međunarodnim organizacijama relevantnim za pripremu, apliciranje i upravljanje EU projektima, kao i umrežavanje i povezivanje sa međunarodnim partnerima

(Dokaz: Ovjerena kopija potvrde o članstvu u međunarodnim organizacijama relevantnim za pripremu, apliciranje i upravljanje EU projektima, kao i umrežavanje i povezivanje sa međunarodnim partnerima)

6. Spisak osoblja koje je učestvovalo u implementaciji EU projekata

(Dokaz: Potpisani CV-ijevi osoblja sa kopijama relevantnih certifikata koji potvrđuju sposobnost i stručnost u pisanju i upravljanju EU projektima)

7. Da je u zadnje 3 godine implementirao ili trenutno implementira projekte ukupne vrijednosti veće od 6.000.000,00 KM

(Dokaz: Spisak implementiranih projekata u zadnje 3 godine sa vrijednostima projekata)

8. Da je ponuđač bar na jednom od projekata finansiranih u okviru EU programa vodeći partner

(Dokaz: Ovjerena kopija Ugovora potpisanog između Ugovornog tijela i Ponuđača kao vodećeg partnera)

9. Sudjelovanje u najmanje 2 projekta iz programa Horizon 2020 i Horizon Europe u ukupnoj vrijednosti najmanje 5 miliona EURA

(Dokaz: Link i screenshot na projekte iz CORDIS baze Europske komisije)

10. Lista ostalih projekata u posljednjih 5 godina

(Dokaz: Minimalno 3 kopije ugovora/pisma preporuke ili sl.)

11. Ispunjene obaveze u vezi s plaćanjem direktnih poreza i ostalih javnih davanja u skladu s relevantnim zakonskim odredbama u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registriran.

Dokaz: U Federaciji BiH i RS, potvrda koju izdaje Porezna uprava, ne starija od 6 (šest) mjeseci od dana dostave dokumentacije po prijavi (original ili kopija).

Kao dokaz za ispunjavanje obaveza u vezi sa plaćanjem penzionog i invalidskog osiguranja i zdravstvenog osiguranja, odnosno obaveza u vezi sa plaćanjem direktnih i indirektnih poreza, prihvata se i sporazum ponuđača s nadležnim poreskim institucijama o reprogramiranom, odnosno odgođenom plaćanju obaveza ponuđača po osnovu poreza i doprinosa i indirektnih poreza, uz potvrdu poreskih organa da ponuđač u predviđenoj dinamici izmiruje svoje reprogramirane obaveze.

12. Ispunjene obaveze u vezi s plaćanjem indirektnih poreza u skladu s relevantnim zakonskim odredbama u Bosni i Hercegovini ili zemlji u kojoj je registriran.

Dokaz: Potvrda koju izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, ne starija od 6 (šest) mjeseci od dana dostave dokumentacije po prijavi (original ili kopija).

Napomena: U slučaju da ponuđač nije PDV obveznik, kao dokaz potrebno je dostaviti ovjerenu i potpisanu izjavu kojom ponuđač navodi da nije PDV obveznik ili dokaz Uprave za indirektno oporezivanje kojim se konstatuje da ponuđač nije PDV obveznik.

13.Dostavljanje originala ili kopije aktuelnog izvoda iz sudskog registra čiji datum izdavanja ne stariji od 6 (šest) mjeseci od dana dostave dokumentacije po prijavi, ukoliko je kandidat ponuđač domaće pravno lice, odnosno original ili kopiju rješenja nadležne službe za upravu.

Podnošenje pisma namjere

Pismo namjere potrebno je dostaviti na adresu:

BH Telecom d.d. Sarajevo

Izvršna direkcija za tehnologiju i razvoj servisa

Služba za pripremu i praćenje projekata

Ul. Franca Lehara 7

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

sa naznakom: ”Prijava na javni poziv za iskazivanje interesa za poslovnu saradnju na zajedničkoj pripremi, apliciranju, upravljanju i implementaciji projekata za dostupne programe Evropske unije”

Ostalo

BH Telecom po ovom javnom pozivu ne snosi nikakave troškove pravnih lica u sudjelovanju, kao ni obavezu sklapanja ugovora. Poslovna saradnja sa pravnim licima koja ispunjavaju navedene uslove ostvariće se u skladu sa Pravilnikom o nabavkama BH Telecoma.

BH Telecom zadržava pravo uvida, provjere dostavljenih informacija i traženja dodatnih pojašnjenja.

Javni poziv za iskazivanje interesa za poslovnu saradnju ostaje otvoren do 12.09.2024. godine i vrijedi od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja i/ili web stranici www.bhtelecom.ba. Dodatne informacije mogu se zatražiti putem e-mail adrese: haris.boric@bhtelecom.ba, belma.mujadinovic@bhtelecom.ba i Fatima.Skaka-Cekic@bhtelecom.ba