Velika olakšica za korisnike: Ozvaničena digitalizacija usluga u BH Telecomu

U zgradi institucija Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije povodom uvođenja digitalnog potpisa i elektronskih usluga kojoj su prisustvovali ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević i generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević.

„Jedna od najvažnijih tema evropske budućnost BiH je digitalna transformacija. To znači da građani više neće morati čekati na šalterima i da će kupovati usluge jednostavno i brzo, bez mogućnosti koruptivnog djelovanja. Pozivam i druge kompanije da ostvare saradnju sa IDEEOA-om i BH Telecomom, čiji inžinjeri imaju znanja za održavanje kompleksnih sistema u sklopu digitalnog proseca“, kazao je Forto.

Badnjević je istakao kako će svi zainteresovani korisnici BH Telecoma dolaskom na šalter moći podnijeti zahtjev za dobivanje svog zaštićenog elektronskog kvalifikovanog potpisa za sve buduće kupovine i ugovaranje usluga za koja su prethodno morali lično doći u neku od poslovnica BH Telecoma.

Generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević naglasio je da će se digitalizacijom ostvariti efikasnost, uštede i brzina djelovanja u BH Telecomu.

„Digitalizacija će se provoditi u fazama – prvo će se primijeniti na internetsku trgovinu (web shop), zatim na mobilnu aplikaciju “Moj BH Telecom”, a potom i na šalterima. To znači da sve usluge na web shopu, koje zahtijevaju potpisivanje ugovora (npr. kupovina mobitela), taj ugovor će se potpisivati digitalno, iz udobnosti doma korisnika“, rekao je Kovačević poručivši da je korištenje zaštićenog kvalifikovanog potpisa već moguće u BH Telecomu te da će biti potrebno određeno vrijeme da se digitaliziraju sve usluge

Tehnička integracija između sistema BH Telecoma i IDDEEA-e predstavlja ključni korak u modernizaciji usluga, ali i značajan korak u procesu digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

Moja priča. BH Telecom