S ponosom podržavamo 7. AJB DOC Film Festival!

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) počinje večeras svečanom ceremonijom u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, koja počinje u 19:30 sati.

Kao generalni sponzor ovog prestižnog festivala, BH Telecom je iznimno ponosan što ima priliku biti dio ovog značajnog kulturnog događaja i podržati umjetnost i kulturu na ovako visokom nivou.

Festival otvara film “Tamo gdje masline plaču”, dirljivi dokumentarac koji je djelo rediteljskog dvojca Zaye i Maurizija Benazzo. Ovaj srceparajući film prikazuje hrabrost i otpornost Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali, nudeći duboku i dirljivu perspektivu njihovih borbi i nade.

AJB DOC donosi 24 izvanredna dokumentarna filma, koji će u narednim danima istraživati važne društvene teme i borbu za pravdu. Ovogodišnji festival fokusira se na nepravde s kojima se suočavaju Palestinci u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i na druge ključne društvene probleme koji zahtijevaju našu pažnju i akciju.

Festival će biti održan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i Cineplexxu Sarajevo, a svi filmovi će biti prikazani u pet različitih selekcija:

  • Takmičarska
  • AJB Prikazuje
  • Last Minute Cinema
  • Smart DOC
  • Specijalne projekcije

Tematski fokus festivala ove godine je “JUSTICE?”, istražujući pravdu i ljudska prava kroz snažne i potresne priče.

Pored filmskog programa, festival uključuje i AJD Industry Days od 14. do 16. septembra, gdje će biti predstavljeno 29 dokumentarnih projekata iz cijelog svijeta. Ukupni nagradni fond za pobjedničke projekte iznosi otprilike 120.000 eura. Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i partnerima, biće održani treninzi i paneli koji doprinose obogaćivanju dokumentarne industrije.

U sklopu festivala, 16. septembra u 11 sati u Europe Houseu održat će se panel “Nasilje nad ženama”, podržan projektom “Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH”, uz podršku Fonda za izgradnju mira UN-a i drugih partnera. Također, u Cineplexxu Sarajevo 14. septembra u 13 sati biće održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka”, koji će voditi Emre Bastug i Melida Mustafić.

BH Telecom sa velikim zadovoljstvom podržava ovaj kulturni događaj i poziva sve da se uključe i istraže priče koje mijenjaju svijet. Ovaj festival nije samo prilika da se uživa u vrhunskim dokumentarnim filmovima, već i da se doprinese razumijevanju i osvjetljavanju ključnih društvenih pitanja.