Premijera četiri serije iz produkcije BH ContentLab na 30. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo od 16. do 23. augusta ponovo postaje regionalna prijestolnica filmske industrije zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu, 30. po redu, čiji je i ovogodišnji ponosni glavni tehnološki partner i sponzor BH Telecom!

Festivalski dani će i ove godine biti jedinstvena prilika za predstavljanje novih filmskih i serijskih ostvarenja, za uživanje u obilju dobre zabave, za ostvarivanje i učvršćivanje privatnih i poslovnih veza, ali i za nezaboravno druženje sa brojnim filmskim profesionalcima, publikom, medijima…

Spona sa najvećim filmskim spektaklom u regionu je i BH ContentLab platforma BH Telecoma, najveća bh. platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, koja je pružila podršku bh. kinematografiji za kreiranje kvalitetnih i ekskluzivnih TV sadržaja.

U posljednje tri godine kompanija BH Telecom je uložila 30 miliona u razvoj bh. kinematografije.

U sklopu BH ContentLab platforme uspješno su realizovane serije: Kotlina, Na rubu pameti, Tender, Znam kako dišeš, Princ iz Eleja i Komar.

Nastavak „kotlinskog“ uzbuđenja

“Kotlina” je kriminalistička serija čiji su kreatori Danis Tanović i Amra Bakšić Čamo, a karakteriše je vrhunska produkcija, zanimljiva radnja i ekipa izvanrednih bh. glumaca.

Druga sezone serije Kotlina počinje godinu dana nakon završetka prve sezone. U Historijskom muzeju, ispod spomenika Josipu Brozu Titu, pronađeno je tijelo zeničkog rudara. Sve upućuje na samoubistvo. Inspektor Mido Zec odlučuje da provjeri detalje, što ga vodi u Zenicu, njegov rodni grad. Zenička policija nema problem sa kolegom iz Sarajeva, ali viša inspektorica Vera ima. Viši inspektor Edib Pašić prima nagradu za riješeni slučaj Hagade, ali ceremoniju prekida dojava o bombi. U Sarajevo dolazi i Tanja, Edibova bivša žena, koja na derneku okuplja staru raju – dolazi i Senči, paranoičan i u strahu od osvete Smajlijevih ljudi.

Edib i Mido, u Zenici i Sarajevu, se suočavaju se sa pitanjima koja se na prvi pogled čine jednostavna, no završavaju istražujući ne samo slučajeve već i sami sebe, svoje živote i životne odluke. Pitanja morala, kolektivnog i individualnog, društvene svijesti, budućnsti i pripadanja postavlja druga sezona serije Kotlina.

Svoja zapažanja sa snimanja 2. sezone iznijeli su Danis Tanović i Amra Bakšič Čamo.

“Šta je posebno u iskustvu rada na drugoj sezoni Kotline? Ovo mi je prvi put u karijeri da sam se vratio likovima i svijetu koji poznajem. Također, iskustvo pisanja i sama realizacije druge sezone je istinski iznenađujuće. Možete ići dublje, možete razvijati svijet jer ga svi – od glumaca do autorske ekipe tako dobro poznajemo. Zahvaljujući BH Content Labu i BH Telecomu, nastavak Kotline se realizovao. Mi već radimo na trećoj sezoni, sama se piše”, kazao je Tanović.

“Ja sam, čini mi se, oduvijek željela raditi na na bh. krimiću, da vidim kako izgleda taj sarajevski detektiv, kako izgleda žanr na kojem sam odrasla. Sa Kotlinom sam to sve dobila, naravno zahvaljujći BH Telecomu i inicijativi BH Content Laba. Sjajno je gledati naše serije i vidjeti koliko svjetova može ponuditi jedna ovako mala kultura, koliko imamo autentičnih priča, emocija, humoral. Veoma je zanimljivo posmatrati reakcije publike, kako one domaće, tako i one internacionalne. Kada dobijete email iz Australije… Jer ne samo da se nekome dopala serija već želi da sluša muziku iz serije, Istinski raduje da imate publiku u cijelom svijetu”, rekla je Bakšič Čamo.

Prva sezona serije “Kotlina” osvojila je čak šest nagrada Srce Sarajeva za TV serije na 29. Sarajevo Film Festivalu (2023.): Srce Sarajeva – Najbolja dramska serija, Srce Sarajeva – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji (Feđa Štukan), Srce Sarajeva – Najbolja epizodna uloga – glumica u dramskoj seriji (Ida Keškić), Srce Sarajeva – Najbolja epizodna uloga – glumac u dramskoj seriji (Boris Ler), Srce Sarajeva – Najbolja režija za epizodu – dramska serija (Danis Tanović i Aida Begić), Srce Sarajeva – Najbolji scenarij za epizodu – dramska serija (Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić).

„Komar“ – Prva domaća serija sa elementima misterije

Radnja serije „Komar“, kreatora Timur Makarević, a čiju režiju potpisuju uz Makarevića i Vedran Rupić i Una Gunjak, započinje kada autobus koji saobraća na relaciji Sarajevo – Jajce nestaje u noći na području planinskog prevoja Komar. U potragu za nestalim autobusom kreće lokalni policajac Željko. Ubrzo, kada se sazna da je na autobusu bio važan paket, na mjesto nestanka dolaze brojne policijske i druge državne agencije, a novinarka Mersiha pokušava da sazna šta se zapravo desilo. Tajanstveni paket je specijalno oružje SFRJ, toliko tajno da ni Tito nije znao za njega. Paketu nedostaje jedan dio koji treba donijeti na Komar da bi specijalno oružje proradilo i da bi izgubljeni putnici stigli natrag.

„Priča o seriji Komar je duža čak i od priče BH Content laba. Koncept i prvu epizodu sam imao napisanu kada je izašao prvi konkurs. Volim gledati misterije, a kod nas producira se malo i u toj situaciji teško je bilo povjerovati da ću imati priliku da snimim takvu seriju. Ali, evo, Komar je tu, zahvaljujući BH Telecomu i BH Content Labu, i naravno mojim saradnicima – prvenstveno scenaristicama Olji Runjić i Emini Omerović, rediteljima Vedranu Rupiću i Uni Gunjak i ogromnoj i inspirativnoj ekipi mladih ali i onih iskusnih glumaca bez kojeg svijet Komara ne bi bilo moguće oživjeti. Nadam se da će serija naći put do publike koja voli misterije i da ćemo vidjeti da su i kod nas čuda moguća”, kazao je kreator Timur Makarević.

Pretpremijerno emitovanje prvih epizoda ovih serija bit će upriličeno tokom Sarajevo Film Festivala u okviru programa Pretpremijere.

3. sezona serije „Tender“

“Tender“ je duhoviti bosansko-hercegovački sitcom koji prati rad državne agencije za provođenje javnih nabavki. U središtu serije je tročlana komisija koja je sastavljena po dobro poznatom “nacionalni ključ“ modelu: Srbin, Hrvat i Bošnjak.

Pojekcija serije „Tender“ na rasporedu je 20. augusta u Cineplexxu.

2. sezona „Princ iz Eleja“

Sitcom Princ iz Eleja donosi priču o Mikiju, 45-godišnjaku koji se vraća iz SAD-a, nakon mnogo godina suočavajući se s neočekivanim izazovima i nostalgičnim hitovima iz prošlosti. On stiže sa suprugom Kate, uvjeren kako je bio zvijezda u Sarajevu, ali ga danas niko ne prepoznaje. Svi su se promijenili, samo on nije i kako dolazi u Sarajevo odlučuje kupiti TV kuću Kobilja Glava.

Projekcija ove serije je na rasporedu 19. augusta u Cineplaxxu.

Svakako, naknadno, ova uzbudljiva domaća serijska ostvarenja moći ćete pogledati na Moja TV platformi!

BH Telecom. Moja priča