TOP 3 filma u ponudi Moja TV Flix

Pravedno ubistvo, Profesor i luđak, 8 i pol žena

Pravedno ubistvo (Righteous Kill), 2008. godina, SAD, 101 minuta, kriminalistički/drama/misterija

(Dostupno u Moja TV Flix)

Velikani filmskog glumišta, vjerovatno i dvojica najboljih glumaca ikada, Robert De Niro i Al Pacino, ponovno, nakon što su podijelili kadar u filmu Heat (Vrućina, 1995) rediteljskog perfekcioniste Michaela Manna, udružili su se na filmu Righteous Kill (Pravedno ubistvo, 2008) reditelja Jona Avneta. U prvom srazu glumačkih titana De Niro je portretirao kriminalca, a Pacino detektiva, dok se 13 godina kasnije u filmu Pravedno ubistvo, dvojac našao na istoj strani zakona, kao policijski detektivi na tragu serijskom ubici. Reditelj Jon Avnet je napućio film odličnim (sporednim) glumcima: Carla Gugino, John Leguizamo, 50 Cent, Brian Dennehy, od kojih svaki pridonosi atmosferi filma i zamršenoj priči koja će vas držati u neizvjesnosti sve do samog dramatičnog kraja. Tandem De Niro – Pacino u ovom filmu djeluje poput dvojice vrsnih starih jazzera, koji su tolko uigrani da nabacujući jedan drugom „glumačke solaže“ potvrđuju činjenicu da se radi o dvojici najvećih glumačkih imena ikada.

 

Profesor i luđak (The Professor and the Madman), 2019. godina, Francuska, Velika Britanija, SAD, 124 minute, biografski/drama

(Dostupno u Moja TV Flix)

Mel Gibson i Sean Penn imaju glavne uloge u filmu The Professor and the Madman, koji predstavlja ekranizaciju istoimene knjige Britanca Simona Winchestera iz 1998. godine. The Professor and the Madman priča priču o dva čovjeka koji pokušavaju dovršiti projekat prožet genijalnošću i ludilom. Gibson glumi škotskog leskikografa i filologa, profesora Jamesa Murraya, koji je 1857. krenuo sa prikupljanjem materijala za Oksfordski rječnik, jedan od najambicioznijih projekata osmišljenih u to vrijeme. Penn tumači lik doktora W. C. Minora, penzionisanog američkog vojnog hirurga i lingvistu koji je u to vrijeme radi počinjenog ubistva boravio u mentalnoj instituciji u selu Crowthorne u okrugu Berkshire u jugoistočnoj Engleskoj. Iz ove institucije je poslao oko 10.000 zapisa za rječnik. Dužnost reditelja na projektu imao je iransko-američki scenarista i producent Farhad Safinia, poznat po tome što je sa Gibsonom zajednički napisao scenarij za njegovo rediteljsko ostvarenje Apocalypto iz 2006.

8 i pol žena (8 ½ Women), 1999. godina, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, 118 minuta, komedija/drama

(Dostupno u Moja TV Flix)

8 1⁄2 Women (8 i pol žena) je svojevrsna dramedija urađena prema scenariju i u režiji britanskog sineaste Petera Greenwayja u kojoj su uloge ostvarili John Standing, Matthew Delamere i Vivian Wu. Film 8 i pol žena se našao u konkurenciji za Zlatnu palmu na Cannes Film Festivalu 1999. godine, a pripovijeda priču o 55-godišnjem bogatom biznismenu Philipu Emmenthalu (Standing), koji nakon smrti supruge, sa svojim sinom Storeyjem (Delamere) odluči da na posjedu u Ženevi otvori privatni bordel. Na tu odluku su došli nakon što su pogledali kultni film italijanskog neorelizma 8 1⁄2 reditelja Federica Fellinija, te nakon što je Storeyju u vlasništvo predana djevojka Simato (Shizuka Inoh) da bi isplatila svoj kockarski dug. Da bi sve to riješili potpišu jednogodišnji ugovor sa osam (i pol) žena od kojih svaka ima jedinstvenu i naznačenu ličnu crtu (jedna se izdaje za opaticu, druga je pozorišna umjetnica...), dok Philip ne postane opsjednut i potčinjen njemu najdražom „konkubinom“ Palmirom (Polly Walker). Nakon što Philip premine, a ugovori sa ženama-konkubinama isteknu, Storey ostane sam sa Giuliettom („i pol“ ženom iz naslova) i nastavi dalje, sada, zajednički život.

26.10.2020